+36 30 853 0661
bodonhelyi@gmail.com

Svébis Mihály lett az Egészségügyi Szakmai Kollégium alelnöke

Hétfőn délután tartották az Egészségügyi Szakmai Kollégium tagozatvezetőinek és tagjainak kinevezési ünnepségét Budapesten. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere dr. Svébis Mihályt, a Bács-Kiskun Megyei Kórház főigazgatóját nevezte ki a kollégium alelnökévé, de a tagozatok tagjai közé is bekerültek kecskeméti orvosok.
 
A kormány folytatja az egészségügyben megkezdett átalakításokat: a béremelést, az alapellátás erősítését és a területi szociális különbségek csökkentését - jelentette ki az emberi erőforrások minisztere hétfőn Budapesten. Balog Zoltán az Egészségügyi Szakmai Kollégium tagozatvezetőinek és tagjainak kinevezése alkalmából tartott ünnepségen mondott köszöntőjében azt mondta: közös cél, hogy az egészségügyi intézmények a jelenlegi finanszírozási struktúra mentén valóban a beteg igényeihez igazodjanak. Emlékeztetett, az elmúlt években több lépcsőben igyekeztek a béreket emelni, és ezt a béremelést folytatni kívánják a többszöri bérrendezés mellett. Balog Zoltán megemlítette a rezidensi ösztöndíjprogramot és az ösztöndíj utáni szakorvosi támogatást.

A miniszter kifejtette: a fiatal szakorvosok idén januártól az illetményükön felül és a teljesített ügyelet, önként vállalat többletmunka díján túl további - legfeljebb - bruttó 151 ezer forint támogatásban részesülhetnek. Azok jogosultak erre a támogatásra, akik részt vettek a rezidensi ösztöndíjprogramban, és vállalják, hogy szakvizsga után öt évig Magyarországon közfinanszírozott egészségügyi ellátásban, teljes munkaidőben közalkalmazotti munkaviszonyban dolgoznak - ismertette.

 "Így egy fiatal szakorvos bruttó jövedelme 405 ezer forint kell, hogy legyen" - tette hozzá Balog Zoltán.
A tárcavezető elmondta azt is, hogy a legfrissebb adatok szerint összesen 616 fő igényelheti a támogatást, de ezen szám a folyamatos szakvizsgák következtében fokozatosan növekszik. Az egészségügyi háttérintézmények átalakításának tervét érintve a miniszter úgy fogalmazott: ebben az ágazat egy lépéssel előrébb tart, hiszen már történtek jelentős rendszerszervezési átalakítások. Ezt az előnyt mindenképpen érvényesíteni szeretné a kormányzati egyeztetések során - tette hozzá. A szakmai kollégium tagozatvezetőinek kinevezése alkalmából tartott ünnepségen Balog Zoltán úgy fogalmazott, mindenki tisztában van azzal, hányfajta érdek rángatja az egészségügyet, a kormánynak az a feladata, hogy ezeket az érdekeket összehangolja úgy, hogy ne gyengítsék, hanem egy irányba hatva erősítsék egymást.

 

Az emberi erőforrások minisztere elismerte, hogy sokáig még nem fognak tudni annyit fizetni a gyógyításért, mint a nyugati országok ellátórendszerei, azonban úgy vélte, hogy a családi otthonteremtési támogatás (csok) versenyképes alternatívát kínálhat azoknak, akik azon gondolkodnak, hogy külföldön vállaljanak munkát. A csok egy olyan programja a magyar kormánynak, amelynek igénybevételéről - a miniszter reményei szerint - sokan el fognak gondolkodni.
Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi felelős államtitkár köszöntőjében arról beszélt, hogy a következő két és fél évben nagyon sok feladata lesz a magyar kormánynak az egészségügyben, és ehhez az kell, hogy legyen egy független tanácsadó testület. Ezt a függetlenséget komolyan kell venni, hiszen az ellátórendszer szereplői nem passzív elszenvedői és szereplői, hanem aktív alakítói annak - mondta az államtitkár, hozzátéve, jelenleg sokféle érdekrendszer mentén folyik az ellátás, és ezen szeretnének változtatni, támaszkodva a szakmai kollégium tagozatvezetőinek és tagjainak szakértelmére.

Az Egészségügyi Szakmai Kollégium elnökének Fülesdi Bélát, alelnökének Svébis Mihályt és Szilvási Istvánt, titkárának pedig Mészáros Magdolnát és Vajer Pétert nevezte ki Balog Zoltán miniszter. Bekerült a tagok közé a megyei kórház ápolási igazgatója, Pap-Szekeres Anita, dr. Gera László, a Sürgősségi Baleseti Ambulancia vezető főorvosa, dr. Kelemen Edit, a koraszülött részleg vezetője valamint Oberna Ferenc, az Arc-, állcsont szájsebészeti és Fül-orr gégészeti Osztály vezető főorvosa.

(forrás: hiros.hu)